Pirtti

Pirtti on Sunilan sahayhdyskunnan ainoa säilynyt rakennus. Aino ja Alvar Aalto laativat vuonna 1938 muutos- ja sisustussuunnitelmat. Pirtin omistaa 1937 perustettu urheiluyhdistys Sunilan Sisu, joka on restauroinut rakennuksen.

 

Hyödyllisiä linkkejä

 

Sunilan sahan palokunnantalosta Pirtti

Sunilan sahan palokunnantalo vihittiin vuonna 1901 käyttöön. Aino ja Alvar Aalto suunnittelivat vuonna 1938 rakennuksen modernisoinnin ja laajennussiivet, joiden muotokieli on kompromissittoman moderni. Uudistetun talon nimeksi tuli ”Pirtti” ja se on siitä lähtien palvellut sellutehdasyhteisön kokoontumis-, urheilu- ja harrastustilana. Sunilan sahayhdyskunnan, ”Vanhan Sunilan”, muut rakennukset on vuosien saatossa purettu. Nykyään Pirtti sijaitsee toimintansa lopettaneen siistauslaitoksen vieressä.

Pirtin kunto alkoi rapistua 1900-luvun viimeisinä vuosikymmeninä. Tilanne oli jo kriittinen, kun rakennuksen pääkäyttäjä, vuonna 1937 perustettu urheilujärjestö Sunilan Sisu, osti sen ja aloitti laajan restaurointihankkeen vuonna 2003. Korjaustyöt ovat edenneet hyvää vauhtia. Vuoden 2007 alkaessa vesikatto ja julkisivut ovat lähes valmiit, juhlasali on saanut uuden lattian ja uudet seinäpinnat, kahvion pinnat ja kalusteet on restauroitu, talossa on uudet pesuhuoneet ja kuntosali. Työt jatkuvat mm. keittiön, eteistilojen ja pihan kunnostamisen merkeissä.

Restaurointityötä ovat tukeneet mm. Sunilan Sisun tuki ry, Suomen kotiseutuliitto, Etelä-Suomen lääninhallitus, Kotkan kaupunki, Sunila Oy, Keräyskuitu Oy. Töitä on tehty sekä talkoilla että urakoina että työllisyystöinä.

 

"Sunilan Sisun viimeiset kolme vuotta ovat menneet pääosin Sunilan Pirtin kunnostamisessa. Työ on nyt loppusuoralla ja kesällä 2007 Pirtti on pääosin valmis. Urakka on ollut työnä ja kustannuksiltaan erittäin vaativa mutta 70-vuotisjuhliin valmistuva Sunilan Sisu on taannut Pirtillä itselleen tulevaisuuden ja uskoa että myös 100-vuotisjuhlat tullaan aikanaan pitämään omalla seurantalolla."

– Poiminta Sunilan Sisun toimintasuunnitelmasta 2007