Sunilan sijainnista

Päijänteeltä Suomenlahteen virtaavan Kymijoen suualue oli edullinen paikka perustaa puunjalostusyrityksiä. Raakapuu uitettiin jokea pitkin ja valmiit tuotteet lastattiin laivoihin. Yhdeksän sahan perustaminen Kotkaan ja Kymiin vuosina 1871–76 oli ainutlaatuinen tapahtuma Suomen teollisuuden historiassa. Yksi näistä rakennettiin Sunilaan, silloiseen Kymin pitäjään, Kymijoen itäisimmän suuhaaran edustalle.

Vuonna 1928 seitsemän puunjalostusalan yritystä ostivat sahan maa-alueineen strategiseksi reserviksi. 1936 ne päättivät rakentaa sinne sellutehtaan asuinalueineen. Yhteisyritys oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Niin tekniset, arkkitehtoniset kuin sosiaaliset tavoitteet olivat korkealla. Arkkitehdiksi valittiin Alvar Aalto. Tehdas nousi Pyötisen saareen ja asuinalue mantereen puoleiselle pelto- ja metsäalueelle.

Sunila on nykyisin osa Kotkan kaupunkia. Kotkasaarelle keskustaan on Sunilasta 11,5 km.

Karhulan linja-autoasemalta on n. 3 km kävelymatka Sunilaan. Useita paikallisbussilinjoja kulkee Karhulan linja-autoaseman kautta ja taksiasema on sen kupeessa. 

Linja 1 Kotka-Hamina pysähtyy Rauhalan koulun kohdalla (n. 2,3 km). Linjojen 5B ja 25T bussit kulkevat Ratakatu-Sunilantietä pitkin, sekä linja 6 Metsäkulman puolelta Hallantietä pitkin.

Kotkan seudun bussiaikataulut ja reitit voi tarkistaa osoitteesta www.kotkanaikataulut.fi/kotka/. 


Etäisyyksiä Sunilaan

Helsinki-Vantaan lentoasema – Sunila, Kotka
129 km
1 h 18 min

Helsingin rautatieasema – Sunila, Kotka
132 km
1 h 27 min

Kouvola – Sunila, Kotka
52 km
44 min

Lappeenranta – Sunila, Kotka
104 km
1 h 17 min


 

Sunilaan hurauttaa Helsingistä autolla puolessatoista tunnissa!

 
 
© 2017

© 2017